Reštaurácie pre zdravý život

Vegánska maková torta s lesným ovocím
Leto si priam pýta ľahké, svieže a pritom chutné dezerty. A keď dokážu byť aj zdravé, rastlinné a bez výčitiek, je to výhra na všetkých frontoch. Vegánska maková torta s lesným ovocím je veľmi jednoduchá na prípravu a navyše nádherne farebná. Najväčším bonusom v horúcom letnom počasí je, že ju zvládnete pripraviť aj bez zapnutej rúry.
Čím si vás získa vegánska maková torta s agarom?
- Bez pečenia – výborné na horúce dni, keď sa rúre radšej vyhneme.
- Svieža chuť – výrazná ovocná vrstva, ktorá vďaka agarovej želatíne príjemne ochladí.
- Bez živočíšnych produktov – vhodné pre vegánov, ľudí s intoleranciou na laktózu, či tých, ktorí chcú ľahšiu alternatívu klasických zákuskov.
- Jednoduchá a efektná – vyzerá ako z cukrárne, no zvládne ju aj úplný začiatočník.
Suroviny
- 300 g mak mletý
- 200 g kokos strúhaný
- 100 g hrozienka / vykôstkované datle
- 50 g vlašské orechy
- 5 polievkových lyžíc kokosového oleja
- 400 g drobné ovocie (černice, jahody, maliny, ríbezle)
- 7 g agar
- 120 g trstinový cukor alebo iné obľúbené sladidlo
- šťava z 1/2 citróna
- 0,8 l voda
Postup
Príprava korpusu:
- Hrozienka alebo datle zalejte vriacou vodou a nechajte 5 minút postáť, aby zmäkli.
- Prebytočnú vodu starostlivo zlejte a pridajte rozpustený kokosový olej.
- Mixérom zmes rozmixujte do hladka.
- Pridajte mletý mak, strúhaný kokos a pomleté vlašské orechy. Všetko dobre premiešajte, až vznikne kompaktná zmes, ktorá sa dá formovať.
- Tortovú formu (priemer 24 cm) vyložte papierom na pečenie.
Zmes rovnomerne roztlačte po celom dne formy. - Korpus vložte do chladničky minimálne na 15 minút, aby stuhol.
Príprava ovocnej vrstvy:
- Ovocie jemne opláchnite a nechajte okvapiť. Väčšie kúsky ako jahody prekrojte na polovicu. Ovocie rovnomerne poukladajte na korpus torty.
- Do hrnca nalejte vodu, pridajte cukor, citrónovú šťavu a agar. Priveďte k varu.
- Ovocie na torte zalejte agarovou želatínou.
Dokončenie torty:
Tortu nechajte vychladnúť pri izbovej teplote až želatína začne tuhnúť.
Preložte do chladničky minimálne na 3-4 hodiny, ideálne cez noc, aby stuhla a môžete servírovať.
Tipy na variácie:
- Sladší variant: Ak preferujete sladšie dezerty, do korpusu môžete pridať lyžicu javorového alebo agávového sirupu.
- Orechová zmena: Vlašské orechy môžete nahradiť lieskovcami alebo mandľami.
- Exotická verzia: Namiesto lesného ovocia môžete použiť mango, broskyne alebo iné obľúbené ovocie.
- Mrazené ovocie: Ak agarovou želatínou zalejete mrazené ovocie, želatínová vrstva stuhne rýchlejšie.
Prečo agar?
Agar je prírodná rastlinná želatína získaná z morských rias. Neobsahuje žiadne živočíšne zložky a navyše je bohatý na minerály ako vápnik a železo. Je výbornou alternatívou klasickej želatíny a jeho želírovacie schopnosti sú silnejšie. Navyše nemá takmer žiadnu chuť, takže výborne podčiarkne prirodzenú chuť ovocia.
Maková torta s lesným ovocím je dôkazom, že aj bez múky a pečenia môže vzniknúť dezert, ktorý pohladí telo aj dušu.
