Vegánske fazuľové brownies

Dokonalé vegánske brownies s prekvapivou ingredienciou. Červená fazuľa a zrelé banány vytvoria neodolateľne vláčny dezert plný proteínov. Tento zdravší variant klasických brownies vás presvedčí, že aj fit dezerty môžu byť božsky čokoládové.

Nečakane lahodné brownies: Keď sa stretne fazuľa s čokoládou

Kto povedal, že dezerty nemôžu byť zdravé? Dnes vám ukážeme, že aj zdravá pochúťka môže byť neskutočne lahodná. Vegánske brownies z červenej fazule sú nielen bez živočíšnych produktov, ale aj plné bielkovín a vlákniny. A najlepšie na tom je, že chutia tak úžasne, že ani nespoznáte, že hlavná ingrediencia je fazuľa.

Prečo práve fazuľa?

Fazuľa je skutočný nutričný poklad. Je bohatým zdrojom rastlinných bielkovín, vlákniny a minerálov ako železo a horčík. Pravidelná konzumácia fazule môže pomôcť:

  • znížiť hladinu cholesterolu
  • stabilizovať hladinu cukru v krvi
  • podporiť zdravé trávenie
  • dodať telu kvalitnú rastlinnú bielkovinu
Červená fazuľa na brownies

Bezlepková alternatíva pre každého

Dobrou správou pre celiatikov a ľudí s intoleranciou na lepok je, že tento recept je prirodzene bezlepkový. Ryžová múka neobsahuje lepok a v kombinácii s fazuľou vytvára výbornú textúru. Pokiaľ dezert pripravujete pre niekoho, kto je na bezlepkovej diéte, overte si, že používate bezlepkový prášok do pečiva. Výsledkom bude dezert, ktorý si môže bez obáv vychutnávať každý.

Tajomstvo vegánskych brownies

V tradičných receptoch na brownies hrajú vajíčka kľúčovú úlohu – zabezpečujú správnu textúru a spojenie surovín. V našej vegánskej verzii ich úspešne nahrádzajú zrelé banány, ktoré dodajú cestu nielen skvelú konzistenciu, ale aj prirodzenú sladkosť.

Viac o vegánskych náhradách vajec sa dočítate v našom podrobnom článku.

Tip pre zaneprázdnených: Nemáte čas na varenie fazule? Žiadny problém! Pokojne použite fazuľu z konzervy – len ju nezabudnite dobre prepláchnuť a osušiť.

Suroviny

Na cesto:

  • 750 g uvarenej červenej fazule
  • 3 zrelé banány
  • 100 g ryžovej múky
  • 50 g kakaa
  • 125 g trstinového cukru
  • 250 ml rastlinného mlieka
  • 70 g repkového oleja
  • 50 g nasekanej čokolády na varenie
  • 15 g vanilkového cukru
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • štipka soli
Fazuľový brownies s čokoládou

Na polevu:

  • 150 g čokolády na varenie
  • 65 g rastlinného tuku
  • slivkový lekvár na potretie

Postup:

  1. Príprava mokrej zmesi: V mixéri dohladka rozmixujte prepláchnutú fazuľu s banánmi, rastlinným mliekom, olejom a oboma druhmi cukru.
  2. Suché ingrediencie: V samostatnej miske zmiešajte ryžovú múku, kakao, nasekanú čokoládu, prášok do pečiva a soľ.
  3. Spojenie mokrého a suchého: Predhrejte rúru na 175°C a pripravte plech vyložený papierom na pečenie. Mokrú zmes vlejte do suchej a všetko dôkladne premiešajte.
  4. Pečenie: Cesto vylejte na pripravený plech a pečte približne 40 minút. 
  5. Ochladenie: Nechajte brownies úplne vychladnúť.
  6. Finálne zdobenie: Vychladnutý koláč najprv potrite tenkou vrstvou slivkového lekváru. Potom rozpustite čokoládu s rastlinným tukom vo vodnom kúpeli a hotovou polevou ozdobte brownies
  7.  

Špeciálny tip: Štipka soli v ceste zintenzívni čokoládovú chuť a prirodzenú sladkosť banánov.

Sladké prekvapenie bez výčitiek

Tento recept vám dokáže, že zdravé dezerty môžu byť rovnako chutné ako tie tradičné. Jeden kúsok a nebudete veriť, že je z fazule! Takže či už hľadáte zdravšiu alternatívu k sladkostiam alebo jednoducho radi experimentujete v kuchyni, tento brownies recept vás nesklame.

Vyskúšajte ho a presvedčte sa sami!