Reštaurácie pre zdravý život

Vegánska živánska
Letný hit na gril aj do rúry
Niektoré vône máme v čuchovej pamäti uložené navždy. Ak hľadáte jedlo, ktoré vonia letom a zároveň nezaťaží vaše svedomie ani žalúdok, práve ste ho našli. Vegánska živánska je rastlinná verzia klasiky, ktorá má všetko, čo má letné jedlo mať. Chuť, výživnú hodnotu, vôňu čerstvých byliniek a jednoduchosť. Hodí sa rovnako dobre na víkendový obed, ako aj na výlet do prírody či večernú grilovačku s priateľmi.
Čo je na nej najlepšie? Môžete si ju pripraviť dopredu doma a dokončiť buď v rúre, na grile alebo v pahrebe niekde na výlete.
Seitan ako zdroj bielkovín
Ak ste ešte neskúšali seitan, táto živánska je perfektnou príležitosťou sa s ním zoznámiť. Seitan je rastlinná alternatíva mäsa vyrobená z pšeničného lepku. Má skvelú štruktúru a výborne absorbuje chute. V tomto recepte ho marinujeme, takže do seba nasaje všetky krásne chute ako údenú papriku, gyros korenie či sójovú omáčku. Výsledok je šťavnatý a veľmi chutný.
V prípade, že seitan v obchode nezoženiete, môžete si ho vyrobiť doma (recept tu) alebo ho nahradiť kvalitným tofu či tempehom. Kľúčom k úspechu je dobré marinovanie.
Recept na vegánsku živánsku (4 porcie)
Suroviny
- 1 kg zemiakov
- 200 g seitanu
- 100 g červenej cibule
- 150 g červenej papriky
- 150 g cukety
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 vetvičky rozmarínu
- slnečnicový olej
- soľ
- koreniny: 4-farebné korenie, údená mletá paprika, mletá rasca
Marináda
- 3 PL slnečnicového oleja
- 1 PL horčice (pre pikantnejšiu chuť môžete použiť dijónsku)
- 1 1/2 PL sójovej omáčky
- 1 ČL gyros korenia
- 1 ČL údenej mletej papriky

Postup
- V miske si pripravte marinádu zo slnečnicového oleja, horčice, sójovej omáčky, gyros korenia a údenej papriky. Nakrájaný seitan dôkladne potrite marinádou a nechajte odležať v chladničke aspoň 1 hodinu.
- Ak nemáte gril, pripravte si vymastený plech a zapnite rúru na 180 stupňov. V prípade, že sa chystáte na výlet alebo piknik, nachystajte si 4 alobalové balíčky.
- Na plech alebo do balíčkov vrstvite na štvrtiny nakrájané zemiaky, marinovaný seitan, pásiky červenej papriky, kolieska cukety a cibule. Pridajte celé strúčiky cesnaku, osoľte a ochuťte 4-farebným korením, mletou rascou a údenou paprikou. Na vrch položte vetvičky rozmarínu.
- V rúre pečte zakryté alobalom približne 40 minút. Na grile alebo v pahrebe nechajte balíčky piecť 30 – 40 minút, v závislosti od intenzity žiaru.
Ako zabaliť alobalový balíček
- Pripravte si dostatočne veľké dve vrstvy alobalu.
- Do stredu vložte suroviny, aby zaberali približne ¼ plochy a okraje nechajte voľné.
- Horné a spodné strany preložte k sebe a pevne zrolujte 2-3x.
- Rovnako zrolujte aj bočné okraje smerom dovnútra.
- Zrolované okraje treba pekne pritlačiť prstami.
- Balíček by mal byť utesnený zo všetkých strán a mierne nafúknutý, aby mala para priestor cirkulovať.

Užitočné tipy:
- Zemiaky nekrájajte na príliš malé kúsky, aby sa vám počas pečenia nerozpadli.
- Nezabúdajte na soľ. Zelenina potrebuje dostatočné dochutenie, aby sa jej chute naplno rozvinuli.
- Alobalový balíček vždy klaďte na gril či do pahreby švami nahor a pečte na okraji žeravých uhlíkov, nie priamo na plameni.
- Táto živánska chutí výborne aj sama o sebe, no ak ju chcete ešte trochu nakopnúť, skúste ju podávať s domácim kimchi. Fermentovaná zelenina dodá jedlu sviežosť, štipľavosť a zároveň podporí trávenie.
Ak máte chuť oživiť leto niečím chutným, jednoduchým a zároveň výnimočným, dajte tejto živánskej šancu. Nebojte sa experimentovať, dolaďte chute podľa seba a hlavne si varenie užívajte.
Lebo nakoniec, najlepšie jedlá sú tie, ktoré pripravujeme s láskou a radosťou.
Bon appétit a dajte nám vedieť, ako vám vegánska živánska chutila.