Vegánska živánska

Vegánska živánska je letná klasika v rastlinnej verzii. Skvelá na gril, do rúry aj do pahreby. Vonia rozmarínom, cesnakom a údenou paprikou. Pripravte si ju doma alebo si ju vezmite so sebou na výlet. Objavte recept aj tipy v článku.

Vegánska živánska

Letný hit na gril aj do rúry

Niektoré vône máme v čuchovej pamäti uložené navždy. Ak hľadáte jedlo, ktoré vonia letom a zároveň nezaťaží vaše svedomie ani žalúdok, práve ste ho našli. Vegánska živánska je rastlinná verzia klasiky, ktorá má všetko, čo má letné jedlo mať. Chuť, výživnú hodnotu, vôňu čerstvých byliniek a jednoduchosť. Hodí sa rovnako dobre na víkendový obed, ako aj na výlet do prírody či večernú grilovačku s priateľmi.

Čo je na nej najlepšie? Môžete si ju pripraviť dopredu doma a dokončiť buď v rúre, na grile alebo v pahrebe niekde na výlete.

Seitan ako zdroj bielkovín

Ak ste ešte neskúšali seitan, táto živánska je perfektnou príležitosťou sa s ním zoznámiť. Seitan je rastlinná alternatíva mäsa vyrobená z pšeničného lepku. Má skvelú štruktúru a výborne absorbuje chute. V tomto recepte ho marinujeme, takže do seba nasaje všetky krásne chute ako údenú papriku, gyros korenie či sójovú omáčku. Výsledok je šťavnatý a veľmi chutný.

V prípade, že seitan v obchode nezoženiete, môžete si ho vyrobiť doma (recept tu) alebo ho nahradiť kvalitným tofu či tempehom. Kľúčom k úspechu je dobré marinovanie.

Recept na vegánsku živánsku (4 porcie)

Suroviny

  • 1 kg zemiakov
  • 200 g seitanu
  • 100 g červenej cibule
  • 150 g červenej papriky
  • 150 g cukety
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 vetvičky rozmarínu
  • slnečnicový olej
  • soľ
  • koreniny: 4-farebné korenie, údená mletá paprika, mletá rasca

 

Marináda

  • 3 PL slnečnicového oleja
  • 1 PL horčice (pre pikantnejšiu chuť môžete použiť dijónsku)
  • 1 1/2 PL sójovej omáčky
  • 1 ČL gyros korenia
  • 1 ČL údenej mletej papriky
Vegánska živánska

Postup

  1. V miske si pripravte marinádu zo slnečnicového oleja, horčice, sójovej omáčky, gyros korenia a údenej papriky. Nakrájaný seitan dôkladne potrite marinádou a nechajte odležať v chladničke aspoň 1 hodinu.

  2. Ak nemáte gril, pripravte si vymastený plech a zapnite rúru na 180 stupňov. V prípade, že sa chystáte na výlet alebo piknik, nachystajte si 4 alobalové balíčky.

  3. Na plech alebo do balíčkov vrstvite na štvrtiny nakrájané zemiaky, marinovaný seitan, pásiky červenej papriky, kolieska cukety a cibule. Pridajte celé strúčiky cesnaku, osoľte a ochuťte 4-farebným korením, mletou rascou a údenou paprikou. Na vrch položte vetvičky rozmarínu.

  4. V rúre pečte zakryté alobalom približne 40 minút. Na grile alebo v pahrebe nechajte balíčky piecť 30 – 40 minút, v závislosti od intenzity žiaru.

Ako zabaliť alobalový balíček

  1. Pripravte si dostatočne veľké dve vrstvy alobalu.
  2. Do stredu vložte suroviny, aby zaberali približne ¼ plochy a okraje nechajte voľné.
  3. Horné a spodné strany preložte k sebe a pevne zrolujte 2-3x.
  4. Rovnako zrolujte aj bočné okraje smerom dovnútra.
  5. Zrolované okraje treba pekne pritlačiť prstami.
  6. Balíček by mal byť utesnený zo všetkých strán a mierne nafúknutý, aby mala para priestor cirkulovať.
Alobalový balíček

Užitočné tipy:

  • Zemiaky nekrájajte na príliš malé kúsky, aby sa vám počas pečenia nerozpadli.
  • Nezabúdajte na soľ. Zelenina potrebuje dostatočné dochutenie, aby sa jej chute naplno rozvinuli.
  • Alobalový balíček vždy klaďte na gril či do pahreby švami nahor a pečte na okraji žeravých uhlíkov, nie priamo na plameni.
  • Táto živánska chutí výborne aj sama o sebe, no ak ju chcete ešte trochu nakopnúť, skúste ju podávať s domácim kimchi. Fermentovaná zelenina dodá jedlu sviežosť, štipľavosť a zároveň podporí trávenie.

Ak máte chuť oživiť leto niečím chutným, jednoduchým a zároveň výnimočným, dajte tejto živánskej šancu. Nebojte sa experimentovať, dolaďte chute podľa seba a hlavne si varenie užívajte.

Lebo nakoniec, najlepšie jedlá sú tie, ktoré pripravujeme s láskou a radosťou.

Bon appétit a dajte nám vedieť, ako vám vegánska živánska chutila.